Op dit blog vind je recepten in beeldtaal. Elke maandag geef ik kookles aan een school voor speciaal onderwijs. Het recept voor die dag zet ik om in beeldtaal en publiceer ik op zondagavond. Maandag open ik dan mijn blog op het digi-bord en behandel stapsgewijs de lesstof. Dit blog is voornamelijk bedoeld voor ouders en leerlingen, maar ook andere kookjuffen en of meesters
kunnen gebruik maken van dit blog. Veel plezier en succes met dit blog!

zondag 18 augustus 2013

kookles 19augustus 2013

Groep Tom 1e leerjaar

De groep van Tom krijgt  vandaag zijn eerste kookles. Zo'n eerste les is altijd spannend voor de leerlingen. Voor de meeste is het een nieuw vak, met veel activiteit. Vandaag is het dan ook nog eens de eerste schooldag. 

In zo'n eerste kookles is alles nieuw en moet er nog heel veel aangeleerd worden.  Vandaag leren ze bijvoorbeeld op welke manier je, in de keuken, je handen moet wassen. Dat lijkt eenvoudig, maar besteed je hier geen aandacht aan, dan pakken de meeste leerlingen zeep, spoelen dit weer af en zijn dan klaar. Niet echt handig bij het werken in een keuken. 
Ook moet er geleerd worden waar alle spullen te vinden zijn en waar ze weer opgeruimd moeten worden. En tenslotte is er nog een vaat, die in het begin zo onoverzichtelijk is , dat leerlingen door de bomen het bos niet meer zien en dan ook geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Dit alles is al een behoorlijke uitdaging. Je zou bijna vergeten dat er ook nog gekookt moet worden. 

Voor vandaag dus een eenvoudig recept waar nog wel genoeg uitdaging in zit.
We maken een appellasagne. Dit recept heb ik speciaal voor zo'n eerste les bedacht. Een paar eenvoudige basisvaardigheden als kloppen, en snijden komen aan bod. We snijden om het klokhuis heen, daardoor hoeven we ons nog niet bezig te houden met een lastige klus als een klokhuis verwijderen. Nog  een hele belangrijke vaardigheid die aan bod komt, en die vooral in het stapelen van laagjes zit, is het werken in de juist volgorde. Daarnaast ziet dit toetje er ook nog eens fantastisch uit, zodat de leerlingen trots de deur uit kunnen gaan, na de geleverde inspanningen  van vandaag.


Groep Lineke 3e leerjaar

De groep van juf Lineke begint vandaag aan zijn derde leerjaar. Toch beginnen we ook voor hen na de vakantie eenvoudig. Het is toch altijd weer even wennen na zo'n lange vakantie. Alles moet weer zoals het allemaal is aangeleerd en zelfs met een heel goed geheugen is dat teveel om allemaal te onthouden. Maar ik weet zeker dat de grote lijnen er nog wel in zitten.
We maken vandaag gevulde eieren. Daarmee herhalen we het koken van een ei uit het eerste leerjaar, maar doen daar wel wat extra's mee. Het uithollen en vullen van zo'n ei is een heel nauwkeurig werkje. Nu kunnen de meeste leerlingen uit deze groep dit ook.  De leerlingen die heel erg handig zijn, en genoeg werktempo hebben, leer ik vandaag hoe ze de spuitzak kunnen gebruiken bij het vullen.
Dus ook voor hen weer genoeg uitdaging.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten